120 de tineri care au terminat anul VI la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi simulează astăzi cel mai important examen din cariera lor. Mulţi dintre ei sunt hotărâţi să profeseze în străinătate.
Emoţii pentru absolvenţii de Medicină. Începând cu ora 10.00, aceştia au intrat în Amfiteatrele Duca şi Cotrău pentru Simularea Naţională a Examenului de Rezidenţiat, eveniment aflat la ediţia a doua şi organizat de Societatea Studenţilor de Chirurgie din România cu o lună înainte de testul propiu-zis. Mulţi dintre cei care au absolvit Medicina s-au arătat interesaţi să profeseze înstrăinătate.
Studenţii medicinişti simulează Rezidenţiatul
Medicii ieşeni se specializează în limbi străni: „Învăţ germana ca să plec mai repede“
Unul dintre aceştia este şi Daniel Andone (25 de ani). Tânărul a terminat facultatea cu media 9 şi ştie exact ce specializare vrea să aibă: nefrologie. Susţine însă că oricât de mult şi-ar dori să lucreze în Iaşi salariul este mizer. „Un medic rezident câştigă în medie 600-800 de lei. Se ia ceva mai mult dacă prinzi gărzi. Eu aş vrea să lucrez în ţară, dar decât să mă chinui să supravieţuiesc în ţară mai bine plec", spune Daniel Andone.
„De un an învăţ pentru Rezidenţiat"
Cei 120 de absolvenşi aflaţi astăzi la simularea Rezidenţiatului spun că pentru a promova un astfel de examen nu este suficientă material parcursă în cei şase ani de studio. Florentina Severin (25 de ani) mărturiseşte că de un an s-a apucat să înveţe special pentru Rezidenţiat şi pentru specializarea ORL.
Iaşi: Candidat la rezidenţiat: „N-am de gând să stau în ţară să slujesc“ (UPDATE)
Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“
Iaşi: Fluturaş cu zero lei în loc de salariu
„Abia aştept să se termine. Am un an întreg de când m-am apucat de învăţat. Studiez câte 2-3-4 ore pe