Un an cu rod mult, sănătos şi duce. Ne dau vestea viticultorii din Alba, după ce au cules viile. Dacă pe majoritatea producătorilor agricoli seceta prelungită i-a încurcat, în sensul că nu şi-au putut însămânţa suprafeţele cu culturile de toamnă, pentru viticultori a fost un aliat. Mai exact au cules struguri mulţi şi dulci.
„Producţia de struguri din acest an, se remarcă printr-un grad de sănătate şi de maturitate foarte bune. În ciuda secetei prelungite evoluţia a fost foarte bună. Întrucât viile au fost scăldate din plin de soare, gradul de acumulare a zahărului a fost peste 200 de grame/kilogram. Producţia medie pe hectar a fost de 8 tone“, a precizat Ioan Buia, oenolog la compania Jidvei, care deţine o suprafaţă viticolă de 2.000 de hectare.
Şi pe domeniile Boieru de la Ciumbrud, viticultorii au motive de sărbătoare. Producţia pe hectar a sărit de 9 tone. „Pot să vă spun că seceta prelungită a fost un aliat al strugurilor, dacă mă refer la gradul de sănătate şi maturitate“, susţine Bogdan Moga, manager vânzări Domeniile Boieru, care a avut în acest an o suprafaţă viticolă de 110 hectare.
Struguri mai dulci
„Calitativ, producţia este mult peste media anilor precedenţi. Aş exemplifica cu cantitatea de zahăr acumulată, n-am avut sub 210 grame pe kilogramul de struguri. La unele soiuri, precum Pinot Gris, s-a înregistrat şi 245 de grame de zahăr pe kilogram. În primul rând, seceta de care vorbim a grăbit coacerea strugurilor“, a declarat Andrei Tamas, producător de vin din zona Aiud.
Temperaturile ridicate au avansat coacerea cu 2-3 săptămâni în podgoriile din Alba. Pe cele aproape 3.900 de hectare cultivate în zonele viticole Blaj, Aiud-Ciumbrud, Ţelna-Ighiu şi Gârbova-Apoldu, predomină soiurile:Fetească Regală, Fetească Albă, Muscat Otonel, Pinot Gris,, Muscat Otonel, Traminer. Datele centralizate de Direcţia Agrico