Nici nu se terminasera bine manifestatiile de bucurie ale libienilor la auzul stirii ca tiranul paranoic, megaloman si sanguinar care ii terorizase 42 de ani a murit, ca Rusia oficiala, prin vocea ministrului sau de Externe, Serghei Lavrov, s-a si trezit sa vorbeasca, neintrebata, pe subiectul respectiv. Reamintindu-ne de vechiul proverb care spune ca "nu e bine sa vorbesti de funie in casa spanzuratului".
Domnul Lavrov a afirmat ca Moscova are "numeroase intrebari", in special privind "legalitatea" atacarii convoiului cu care Gaddafi incerca sa fuga din Sirte, de catre aviatia militara a NATO. Citesti si nu-ti vine sa crezi: Moscova are probleme de "legalitate". De cand oare?
Pe vremuri, cand Kremlinul "avea intrebari", lumea intreaga tremura, stiind ca urmeaza fie o interventie militara directa, fie o lovitura de stat orchestrata de agentii Moscovei, fie un razboi de gherila devastator purtat de vreo "miscare de eliberare" (acolo unde existau munti si jungla).
Uniunea Sovietica - pe care liderii de la Moscova o ridica necontenit in slavi si o invoca cu nostalgie admirativa - a umplut lumea de "legalitate", de la Berlin, Praga si Bucuresti pana la Phenian, Beijing si Phnom Penh, trecand si prin Addis Abeba, Havana sau Luanda. Au rezultat aproape 100 de milioane de morti, majoritatea civili, ucisi cu sange rece in afara oricarei "legalitati". Domnul Lavrov nu este deloc tulburat de acest bilant, dar este, in schimb, foarte preocupat de legalitatea actiunilor NATO in Libia.
Putem invoca insa si evenimente mai recente, dupa prabusirea URSS si succedarea ei de catre Rusia "democratica". In timpul celor doua razboaie din Cecenia (1994-1996 si 1999-2000), liderii de la Kremlin nu si-au pus niciun fel de "intrebari" privind legalitatea bombardarii cu aviatia si artileria grea a unor localitati intesate de civili. Legile inter