Petre si Nuțu, doi ardeleni învățați cu munca, au ales Germania pentru a nu șoma acasă. Au reparat și lustruit mașinuțele din parcurile de distracții și au acceptat să facă ce refuzau cehii, bulgarii ungurii sau polonezii. Patronul neamț plateste puțin, dar e corect. Dar cât de corect a fost Nuțu când a găsit un portofel plin cu euro?
Marea majoritate a muncitorilor străini care muncesc în parcurile de distracții din Germania este formată din români, recrutați prin agenții pentru plasarea forței de muncă. Salariul lunar oferit de germani este cuprins între 500 și 750 de euro, iar munca este istovitoare: șapte zile pe săptămână, programul începe la orele 06.00 - 07.00 și se termină la miezul nopții, în funcție de afluența publicului. Cei din America de Nord se mai odihnesc, dar românii de la mașinuțele nemțești sunt roboței programați pe non-stop. În schimb, germanii sunt foarte corecți la acordarea salariilor.
Când îi vezi de departe, parcă ar fi un deal cu valea de alături: Constantin Petre are aproape 2 metri înălțime - este un colos pe care patronul Johann Schongel jr. îl folosește ca să ridice proțapul greu de la autotrenul Mercedes. Celălalt, Nuțu Moldovan, este mic, agil, cu aspect de veveriță furioasă - are 165 de centimetri, iar Schongel jr. îl folosește în spațiile înguste: bunăoară, când patronul dă ordin de strângere a tavanului caruselului (în fapt, o plasă metalică, bună conducătoare a curentului electric, la care se conectează antenele mașinuțelor). Nuțu se vâră în interior, sub valul uriaș de sîrmă, cu mîinile și picioarele larg desfăcute („poziție ginecologică”, râde pe margine Petre) ca să ajute ochiurile metalice să se așeze perfect.
Amândoi sunt ardeleni, proveniți din două comune de țărani înstăriți de lângă orașele Bistrița și Năsăud. Petre - care a lucrat până și în Luxemburg, la cules de struguri, are experiența a zece ani de mun