Rezolvarea problemei judecatorilor corupti nu este niciodata simpla. Insa sub presiunea Uniunii Europene, Romania a lansat o serie noua de anchete cu privire la magistrati si alti oficiali.
Nu va asteptati la rezultate rapide, avertizeza insa The Economist, in materialul intitulat "Coruptia in Romania - vesnica mita".
Saptamana trecuta, procurorii au perchezitionat o vila apartinand lui Corneliu Birsan, trimisul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasburg, continua sursa citata. Procurorii nu erau interesati de persoana acestuia, ci de a sotiei sale, Gabriela, care ocupa un loc in Inalta Curte de Casatie si Justitie. Doamna Birsan este acuzata ca a primit bijuterii, o excursie in Indonezia si o locuinta pentru fiul sau la Paris.
Presupusul sau "binefacator" este Gabriel Chiriac, un afacerist care, spun procurorii, a incercat sa obtina verdicte pozitive in mai multe cazuri, inclusiv unul pentru evaziune fiscala. Procurorii spun ca doamna Birsan nu a actionat de una singura, unul dintre adjunctii sai fiind in atentia lor. Chiriac a spus ca a dat cadourile respective din "prietenie".
Intr-o scrisoare, doamna Birsan si-a acuzat colegii magistrati ca nu au dat dovada de "omenie" cand au aprobat perchezitia. Ea a invitat judecatoarele acasa, la cafea, iar sotul ei a scris scrisori de recomandare pentru patru tineri magistrati, insa toate acestea au fost uitate de dragul "linsajului media". Doamna Birsan sustine ca este nevinovata.
Este posibil ca acest caz sa nu se finalizeze. Domnul Birsan a invocat imunitatea diplomatica de care el si familia sa beneficiaza potrivit pozitiei sale la CEDO - care si-a exprimat ingrijorarea fata de actiunile procurorilor romani. Doamna Birsan a facut apel pe motive procedurale - asa cum procedeaza fiecare politian de top sau de marime mijlocie din Roman