Cele mai multe dintre românce şi-au iscodit mamele şi mai ales bunicile şi şi-au notat în carneţele reţete savuroase pentru iarna care se apropie. Este interesant, totuşi, că reţetele adunate nu sunt niciodată suficiente pentru talentul lor. De aceea, le propunem câteva reţete cu care se mândresc doamnele de pe alte meleaguri.
Ouă picante (reţetă din Israel) - 1½ cană oţet de mere, o cană oţet alb, 2 linguri sare, 3 căţei de usturoi curăţaţi, o linguriţă conservant pentru murături, o ceapă mică feliată rondele, ½ linguriţă seminţe de muştar, 12 ouă fierte tari. Toate ingredientele (mai puţin ouăle, fierte deja) se fierb la foc mic împreună, lăsându-se să clocotească 5 minute. În acest timp se aşază ouăle fierte într-un borcan cu capac mecanic, cât mai îndesate. Sosul fierbinte se toarnă peste ouă şi se înşurubează capacul imediat. Se înveleşte borcanul într-un prosop gros, iar când s-a răcit se pune la frigider. Conserva de ouă rezistă la rece până la cinci săptămâni. Se serveşte ca aperitiv.
Ceapă murată stil New Orleans - 1½ kg ceapă mică, aproximativ 4 litri apă, 5 linguri rase de sare grunjoasă, 2 linguriţe piper roşu pisat, 2 linguriţe busuioc măcinat, 5 frunze de dafin, 3 linguri oţet alb, o cană apă (opţional, pentru culoarea roşie, se pune sfeclă mică feliată foarte subţire). Se curăţă cepele şi se pun întregi în borcane cu capac mecanic. Peste cepe se toarnă saramură (4 litri apă, 5 linguri rase de sare) şi se lasă să se odihnească aproximativ 12 ore. A doua zi se iau alte borcane curate, punându-se straturi alternate de condimente şi ceapă. Peste ultimul strat de cepe se pun 1-2 foi de dafin. În borcanele pregătite astfel se toarnă soluţia fiartă pentru 5 minute (saramură recuperată, oţet, apă, felii de sfeclă). Se păstrează borcanele într-o cămară rece sau în frigider şi sunt bune de consumat după aproximativ o săptămână. În New Orle