Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871, în Craiova, şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955, în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.
Marţi, 6 aprilie
Nici în zilele de Paşti n-au dat sălbaticii de ruşi răgaz pe front. Au atacat în fiecare zi, pe unde au putut şi s-au ales iarăşi numai cu pierderi, oameni şi material. În sectorul Central al frontului, succesele germane s-au accentuat prin cucerirea a vreo 60 de localităţi succesiv evacuate în cursul iernii.
După ştirile engleze, aeroplane americane de tipul „cetăţi zburătoare”, pornite din Indii, au bombardat oraşele Kobe şi Yokohama în Japonia. Probabil că au făcut o escală în China lui Ciang-Kai-Shek, pentru reînnoirea proviziei de carburant, căci prea e mare distanţa din Indii în Japonia şi înapoi în Indii, chiar pentru aparate construite pentru zboruri de 10.000 kilometri, fără oprire. Kobe e cel mai mare centru de fabricaţiuni pentru armament din Japonia. Englezii afirmă că avioanele americane n-au întâlnit nici o apărare antiaeriană şi că pagubele pe care le-au pricinuit sunt mari.
În schimb, japonezii au bombardat oraşul Colombo în Ceylon. Englezii pretind însă că au doborât 54 de avioane din 70 câte atacaseră oraşul.
Cel cu trapul şi cu contesa Benckendorf!
Mareşalul Antonescu n-a asistat la slujbele de Paşti de la Patriarhie fiindcă a petrecut sărbătorile pe front. A plecat de miercuri-seara şi a petrecut ziua de joi în Odessa, unde a fost primit ca pe vremuri Împărăteasa Ecaterina... Rolul lui Richelieu l-a jucat Alexeanu... N-au lipsit nici discursurile ditirambice, nici delegaţiile de cetăţeni extaziaţi de fer