Şefii de stat şi de guvern se întâlnesc la Bruxelles astăzi pentru a discuta despre eforturile de a rezolva criza datoriilor din zona euro. Această reuniune este considerată crucială pentru soarta Greciei şi pentru decizii care să prevină contagiunea în zona euro.
Băncile trebuie recapitalizate, dar Franţa şi Germania nu se înţeleg pe modul în care acest lucru ar urma să fie făcut. Fondul de salvare al UE ar trebui şi el mărit, dar din nou, cei doi lideri au păreri diferite în legătură cu modul în care să fie folosit. Aceste divergenţe majore au determinat liderii UE să anunţe întâlnirea de duminică şi încă un Euro summit săptămâna viitoare.
UE are nevoie de aceste soluţii care ameninţă tot mai puternic moneda comună până la reuniunea G20 care începe pe 3 noiembrie la Cannes (Franţa) şi la care participă liderii mondiali. Europa trebuie să bină în faţa competitorilor internaţionali cu un răspuns consistent şi ferm la criza datoriilor.
Care sunt cele mai importante decizii aşteptate de la Consiliul European şi Euro summitul din Bruxelles:
1. Recapitalizarea băncilor europene
Oficialii Uniunii Europene au declarat joi, pentru Reuters, că toate statele membre ale UE sunt acum de acord că 100 de miliarde de euro, este suma necesară consolidarea băncilor europene, protejarea lor împotriva datoriilor Greciei şi a contagiunii. FMI a estimat că e nevoie de două ori mai mult. Vezi detalii aici
Investitorii privaţi vor fi responsabili de primele fonduri pentru recapitalizare iar dacă acest lucru dar dacă acest lucru se dovedeşte insuficient, guvernele naţionale vor putea să sprijine băncile. Numai în ultimă instanţă fondul de salvare, cunoscut sub numele de Fondul European de stabilitate financiară (FESF), va putea fi folosit pentru a furniza fonduri necesare băncilor.
Banca franco belgiană Dexia (foto su