Tensiunile dintre Germania și Franța, țările care dețin cele mai mari economii europene, și ai căror lideri trebuie să convină asupra unui plan de salvare a zonei euro, sunt mari. Dacă toată lumea se aștepta ca astăzi să vedem un plan concret de salvare a zonei euro, încă de vineri, liderii celor două țări au anunțat că decizia finală va fi amânată cel puțin încă două zile. Sursa: REUTERS
Cancelarul Angela Markel ar fi spus zilele trecute că Franța nu dorește să cedeze nimic în negocierile privind criza datoriilor.
Poziția Franței este, de altfel, de înțeles. Băncile acesteia au o expunere imensă pe datoria Greciei iar o ștergere de 60% a creditelor elenilor, cu care Merkel pare să fie de acord, ar destabiliza puternic întreaga economie a francezilor.
Practic, o parte din problemele cu care se confruntă acum Grecia ar cădea în spatele Franței. Săptămâna trecută, miniștrii de finanțe ai G20 s-au întâlnit la Paris, unde au cerut din nou liderilor zonei euro să acționeze într-o manieră decisivă pentru a pune capăt crizei din zona euro, scrie Reuters.
Europenilor li s-a spus în mod repetat că problemele din zona unică nu îi privesc doar pe ei, iar criza se va transfera automat asupra piețelor din întreaga lume, dacă nu este rezolvată repede.
În septembrie, și Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, a participat la reuniunea miniștilor de finanțe din zona euro, pentru le spune acestora că divergențele care există între liderii europeni pot avea un efect ”catastrofic”, care poate conduce la o nouă recesiune.
Atunci însă, Angela Merkel își permitea să negocieze de pe poziții de forță și îi spunea lui Geithner că și SUA ar trebui să se mai gândească asupra introducerii la nivel mondial a unei taxe pe tranzacțiile financiare.
Cine preia controlul
Și totuși, ce se întâmplă dacă zona euro nu își rezolvă problemele în timp util