Capacitatea Guvernului de a creşte salariile în sectorul public va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor, a declarat Jeffrey Franks, şeful FMI pentru România.
Deşi România a îndeplinit unele dintre cele mai dure reforme, nu suntem imuni în faţa problemelor existente în zona euro, Franks apreciind că problemele de acolo ar putea lovi dur ţara noastră, în ciuda faptului că România este mai rezistentă la şocuri comparativ cu anul 2008.
"Problemele actuale din zona euro sunt resimţite în întreaga Uniune Europeană şi dincolo de hotarele acesteia. România nu poate face excepţie", a precizat şeful misiunii FMI, într-un interviu acordat pentru Agerpres.
Rezultatele reformelor adoptate de guvern au început să se facă resimţite, a constatat reprezentantul FMI, din analiza celor mai recente date. "În sectorul privat, au avut loc măriri de salarii, deşi ele rămân modeste. Şomajul a mai scăzut şi s-a lansat procesul de creare a unor noi locuri de muncă. În sectorul public, capacitatea guvernului de a creşte lefurile va depinde în mod crucial de reducerea în continuare a numărului de personal şi de posibilitatea creşterii veniturilor la buget, astfel încât să se formeze resurse pentru mărirea lefurilor", a spus Franks.
Cum ar putea afecta anul electoral 2012 economia românească
În contextul actualei situaţii economice globale, România va trebui să continue reformele prevăzute în programul cu FMI şi UE, în ciuda presiunilor electorale, a subliniat Jeffrey Franks: "Sper că politicienii din toate partidele, indiferent de diferenţele de opinii dintre ei, vor recunoaşte că politicile economice sănătoase sunt singura cale pentru a evita contagiunea din cauza crizei din alte zone şi pentru a asigura o creşt