"Bugetul pe 2012 trebuie să fie extrem de prudent, nu neapărat din cauză că nu am găsi bani să finanţăm deficitul, ci mai ales din cauză că finanţarea deficitului este extrem de scumpă”, a declarat luni preşedintele Traian Băsescu. Soluţia, spune preşedintele, este revizuirea ţintei de deficit, unul "mult mai mic de 3 procente. Cât va fi acest mult mai mic trebuie să analizeze Guvernul", a precizat şeful statului. O măsură binevenită, dar extrem de dificil de pus în aplicare, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
Datorită situaţiei economice din UE şi a situaţiei regionale, în special situaţia din Grecia, bugetul pe 2012 trebuie să fie extrem de prudent. Nu neapărat din cauză că nu am găsi bani să finanţăm deficitul, ci mai ales din cauză că finanţarea deficitului este extrem de scumpă.
Avem mari probleme la facturarea lucrărilor. În lipsa facturilor, cheltuim bani de la buget şi nu absorbim bani europeni. Trebuie accelerat procesul de facturare, de verificare şi de validare a facturilor. Decontarea banilor deja cheltuiţi pe programe cu finanţare europeană este o problemă. Cei cu responsabilităţi politice trebuie să se ocupe de acest proces.
Am ajuns toţi (în cadrul unei întâlniri a preşedintelui cu premierul, guvernatorul BNR şi miniştrii economici - n.red.) la concluzia că trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare, este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3 procente. Cât va fi acest mult mai mic trebuie să analizeze Guvernul, să găsească soluţii de diminuare a nevoii de împrumut de pe piaţa internă şi externă, datorită evoluţiei nesatisfăcătoare a nivelului de dobânzi, dar şi din cauza întârzierii din partea UE a unei decizii legate de Grecia.
României i-ar fi uşor să meargă pe un buget construit pe deficit de 3%. Toat