Serialul care are ca protagoniști populația romă a debutat cu episodul filmat în Franța, anul trecut privind scandalul expulzării acestora către România. Recent și orașul Marseille intră în distribuție pentru că este încă un oraș din Franța în care s-a adoptat legea interzicerii cerșetoriei. Detalii aici.
Serialul a avut succes și în alte țări. De pildă, în Anglia cerșetorii care s-au dovedit a fi țigani români au fost filmați de BBC timp de un an pe străzile Londrei.
Au ajuns și-n țările mai nordice, în Finlanda, unde în timpul filmărilor clanurile de romi s-au bătut pe străzile din Helsinki din cauză că nu și-au delimitat bine zonele unde se pot trage cadrele cele mai bune, mai precis s-au certat pe locurile în care se poate practica cerșetoria.
Da. Ar putea fi ficțiune, de n-ar fi realitate.
Un rol important în toată treaba asta îl joaca ONG-urile. Ele pot sau nu demonstra dacă rămânem la stadiul de utopie în ceea ce privește integrarea romilor în societate. S-au primit fonduri UE și parcă s-au evaporat, problema romilor este tot în faza incipientă. Un material mai vechi, dar interesant despre cum s-au cheltuit fondurile UE primite pentru rezolvarea problemei romilor.
Dacă și regina țiganilor – cum este numită aici - a încasat bani ilegali din bugetul social al Regatului Unit, de ce n-am mai mira că tribunalul Napoli a hotărât în urmă cu doi ani că țigan înseamnă delincvent (la bază a stat acuzarea de răpire a unui copil de către o minoră rom).
ONG-urile sunt prea puține pentru atâția romi sau… prea puțini bani de cheltuit în scopuri ilegale pentru tot atâtea ONG-uri? Despre activitatea dubioasă a ONG-urilor puteți citi mai multe aici. Poate vă amintiți și de scandalul din Baia-Mare, unde primăria a vrut să rezolve cât mai simplu situația romilor. S-au gândit să facă un zid de beton în jurul blocurilor unde aceștia locuie