Tensiunile dintre partenerii europeni tind să explodeze în preajma unei reuniuni cruciale pentru viitorul monedei unice şi al construcţiei europene.
Liderii tuturor statelor UE sunt convocaţi pentru a doua oară la Bruxelles mâine, într-o reuniune de la care se aşteaptă un răspuns credibil la criza datoriilor. Tensiunile între marii actori ai jocului european sunt însă uriaşe. Cei 27 se vor întâlni înaintea consiliului suplimentar dedicat numai statelor din zona euro, într-o încercare a liderilor europeni de a include statele noneuro în discuţiile despre criza financiară actuală. Strategia anticriză a fost schiţată la Consiliul desfăşurat duminică, dar răspunsul oficial este aşteptat după reuniunea de mâine.
Ziua politică de mâine de la Bruxelles va fi, de fapt, împărţită în două. Mai întâi va avea loc un Consiliu European, deci o reuniune a tuturor celor 27. Abia după aceea se vor reuni cei 17 lideri ai eurozonei, de la care se aşteaptă cu adevărat măsurile de răspuns la criza datoriilor. Analiştii din capitala europeană susţin că este posibil ca nici viitoarea rundă a Eurosummitului să nu aducă rezultatele scontate. „Atmosfera, înainte şi în timpul primei runde de reuniuni la vârf a fost tensionată.
Prim-ministru al Luxemburgului şi preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că Germania şi Franţa au impus o rundă suplimentară. Intensitatea şi gravitatea momentului au fost, de asemenea, evidente în timpul Consiliului European, atunci când preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul Marii Britanii David Cameron au avut un schimb de replici dure pe viitorul relaţiei dintre ţările euro şi non-euro", susţin experţii European Policy Center din Bruxelles într-o analiză a consiliului de duminică.
Tensiuni pe axa Paris - Londra
Sarkozy a fost hotărât în atitudinea sa