Excesul de zahăr din sânge se manifestă prin urinări dese şi sete excesivă, oboseală, pierdere inexplicabilă în greutate, infecţii urinare dese, amorţeala membrelor şi probleme ale pielii. Sursa: SHUTTERSTOCK
În România, 10 persoane din 100 suferă de o formă de diabet. Medicii spun că numărul bolnavilor creşte fulminant din cauza sedentarismului, a alimentaţiei scăpate de sub control şi a stresului. Fiindcă diabetul este parşiv şi nu are, iniţial, simptome evidente, mulţi duc boala timp îndelungat fără să ştie.
Există două forme de diabet: cel de tip I, când organismul nu mai produce deloc insulină şi cel de tip II, asociat cu obezitatea şi sedentarismul, când apare rezistenţa la insulina proprie, care duce, în final, la reducerea secreţiei de insulină, dar nu totală.
Diabetul de tip I apare, în general, la copii şi tineri şi este mai grav decât cel de tip II. Niciunul nu se vindecă definitiv. O simplă analiză a glicemiei poate indica boala. O valoare mai mare de 126 înseamnă diabet. Există însă şi alte semne care trădează afecţiunea.
De ce dispar kilogramele
1. Urinări dese şi sete excesivă
Urinările dese şi abundente, mai ales în timpul nopţii, ar putea ascunde un diabet de tip II. Când există exces de glucoză în sânge, rinichii îşi intensifică activitatea pentru a scăpa de ea.
"Când glucoza trece în urină, înseamnă că diabetul este mai evoluat (o glicemie de 180). Setea excesivă apare ca urmare a faptului că organismul trebuie să refacă lichidele pierdute", explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Nutriţie şi Diabet "Calea Moşilor", din Bucureşti.
2. Foame intensă
Episoadele de foame intensă apar din cauza oscilaţiilor glicemiei. Când nivelul zahărului din sânge scade, organismul crede că nu a fost hrănit şi cere mai multă glucoză pentru