Bancherii şi economiştii avertizează că o parte din instituţiile financiare din Europa Centrală şi de Est îşi pot pierde accesul la lichidităţi dacă problemele din sistemul bancar al zonei euro continuă să se agraveze, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Fluxurile bancare din centrul şi sud-estul Europei "ar putea fi grav perturbate de creşterea presiunilor la care vor fi supuse băncile-mamă" dacă mai mulţi creditori europeni ar intra în insolvenţă, potrivit unui raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Mai mult, în cazul în care băncile-mamă primesc injecţii de capital de la guvernele naţionale sau prin fondul european de stabilitate financiară (EFSF), bilanţurile lor ar putea fi restructurate, decizie care ar avea impact şi asupra subsidiarelor.
"Restructurarea este rezonabilă, dar trebuie realizată într-o manieră care respectă grupul per ansamblu şi fără discriminări între subsidiare", apreciază economistul-şef al BERD Erik Berglof. El este îngrijorat că o eventuală restructurare a activelor din străinătate ale băncilor europene ar putea cauza probleme de lichiditate în economiile europene emergente. Există însă şi motive de optimism cu privire la băncile din regiune. Multe subsidiare au depozite consistente. În plus, în afară de Rusia şi Ucraina, majoritatea creditelor acordate de bănci sunt denominate în euro şi în moneda locală, nu în dolari, o monedă greu de accesat de instituţiile de credit europene. Deocamdată, subsidiarele băncilor europene din regiune s-au descurcat relativ bine. De exemplu, acţiunile subsidiarelor Société Générale din Cehia şi România se tranzacţionează la un preţ mai ridicat decât cele ale societăţii-mamă.
Totuşi, bancherii consideră că este doar o chestiune de timp înainte ca acestea să fie supuse constrângerilor de lichiditate şi de creditare.
@N