Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie riscă să rămână fără 3,2 milioane de euro dacă nu începe lucrările de reabilitare a unităţii
Banca Mondială a dat un termen limită Ministerului Sănătăţii să găsească un constructor pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Maternităţii din Botoşani. Dacă nu este desemnată o firmă agreată de europeni până pe 30 noiembrie, spitalul pierde finanţarea de 3,2 milioane de euro. În avertismentul trimis de către Banca Mondială sunt specificate concret condiţiile în care fondurile ar putea rămâne la unităţile medicale, dar şi posibilitatea realocării acestora între unităţile aprobate în programul de finanţare, în cazul în care aceste condiţii nu sunt îndeplinite.
Banii ar putea ajunge la Suceava
„Până la data de 30 noiembrie 2011 trebuie să se realizeze semnarea a zece contracte, incluzând şapte pentru care creditele de angajament sunt disponibile (Bacău, Botoşani, Bistriţa, Craiova, Giurgiu, Spitalul Universitar Bucureşti, Pantelimon) şi trei pentru care creditele de angajament nu sunt disponibile (Suceava, Piatra Neamţ şi Miercurea-Ciuc) şi trebuie ca lucrările de construcţie să fi început la opt spitale (Rădăuţi, Bacău, Botoşani, Bistriţa Craiova, Giurgiu, Spitalul Universitar Bucureşti şi Pantelimon)“ se arată în documentul trimis Ministerului Sănătăţii.
Acelaşi document arată că, în cazul nerespectării acestor termeni, „creditele de angajament ar putea fi realocate între spitale, ex. Bistriţa, Suceava“. Fondurile sunt nerambursabile, dar trebuie îndeplinite condiţiile impuse de Banca Mondială. De această finanţare au beneficiat până acum doar 18 spitale de obstretică şi ginecologie din ţară. Lucrările la reabilitare a maternităţii sunt întârziate de doi ani şi jumătate pentru că firmele participante la licitaţie nu sunt agreate de europeni.
„Nu ştim ce firme s-au înscris la licitaţie.