Reţelele de socializare precum Facebook au jucat un rol decisiv în formarea şi organizarea mişcărilor protestatare, şi nu numai în cursul "primăverii arabe". Tinerii din Ungaria apelează la aceleaşi mijloace "revoluţionare", revoltaţi fiind de stilul autocratic al guvernului Orban şi condiţiile din ce în ce mai severe de austeritate economică pe care regimul, potrivit opiniilor lor, nu face decât să le agraveze. Iniţiativa câtorva tineri a devenit o adevărată mişcare populară, mobilizând zeci de mii de cetăţeni, şi nu numai din rândul generaţiilor tinere.
Mişcarea "Un milion de oameni pentru libertatea presei" s-a constituit în mod cu totul spontan anul trecut pe reţeaua de socializare Facebook, ca protest contra primelor măsuri autocratice ale guvernului Orban: noua lege mass-media, ce asigură puteri discreţionare organismelor de control formate exclusiv din oamenii partidului de guvernământ şi restrângerea drastică a prerogativelor Curţii Constituţionale. De atunci, Facebook a devenit liantul şi coagulatorul mişcării protestatare, care refuză orice organizare formală de tip tradiţional, profesiunea sa de credinţă fiind distanţarea strictă de organizaţiile politice constituite, inclusiv de partidele de opoziţie.
Unul din oratorii ultimului miting, ce a reunit între Podul Elisabeta şi Hotelul Astoria din Budapesta 40-50.000 de persoane, a subliniat în acest sens că "nu mai putem conta pe actuala noastră elită politică, de aceea suntem decişi să ne creem una nouă". Cuvântul de ordine al mitingului, ocazionat de aniversarea pe 23 octombrie a izbucnirii Revoluţiei din 1956, a fost: "Nu ne place sistemul!", slogan argumentat apoi rând pe rând de diferiţi oratori: decompoziţia statului de drept printr-o legislaţie agresivă ce abuzează de majoritatea de două treimi din Parlament a partidului Fidesz, arbitrariul din ce în ce mai manifest al guvernului care