Cadrele medicale se pot înscrie la cursuri gratuite de instruire privind manifestările bolii, pentru a o putea diagnostica timpuriu. Din luna septembrie a acestui an, medicii de familie, pediatrii şi psihiatrii pot urma cursurile de educaţie medicală continuă la distanţă „Diagnosticul precoce al tulburării de spectru autist“.
Cursurile sunt creditate de Colegiul Medicilor din România şi sunt disponibile gratuit, online, pe platforma www.tsa.medability.ro.
Diagnosticul, înainte de 4 ani
În autism, este esenţială vârsta pe care o are copilul la momentul începerii tratamentului. Astfel, schema terapeutică opreşte evoluţia bolii şi oferă bolnavului cele mai mari şanse de integrare socială dacă este iniţiată înainte de 4 ani. În acest context, rolul medicilor de familie şi al pediatrilor este esenţial. Ei pot observa de timpuriu manifestările bolii sau pot informa părinţii asupra principalelor semnale de alarmă. Citeşte şi:
FOTO Descoperire: Copiii autişti au trăsături faciale diferite de cei sănătoşi
„Răspunsul la tratament depinde de rapiditatea cu care se începe psihoterapia, esenţială în autism, de severitatea bolii şi de resursele familiei afectate de această problemă", subliniază medicul Iuliana Eparu, specialist în psihiatria copilului şi adolescentului la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia" din Bucureşti.
Cursuri realizate de profesionişti
Programul este elaborat de Fundaţia „Romanian Angel Appeal", în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi cu Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, în cadrul proiectului "Şi ei trebuie să aibă o şansă! - program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist".
Cursurile au fost realizate, în colaborare, de prof. dr. Iuliana Dobrescu, Şeful Clinicii de Psih