În această lună, reţeaua de telemedicină de urgenţă a fost extinsă şi, totodată finalizată, prin includerea a încă 16 unităţi medicale ce vor fi conectate la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti.
Acest proces de extindere a reţelei de telemedicină de urgenţă a fost susţinut de Petrom prin intermediul campaniei „Acces la viaţă“. Telemedicina permite acces rapid la expertiza medicală prin comunicare la distanţă. Mai exact, prin intermediul unui sistem de video-conferinţă şi al unor aparate de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse în retea primesc recomandări din partea specialiştilor aflaţi la cele două centre de comandă situate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) şi la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş. Ulterior, medicii de la centrul de comandă oferă suport medical în timp real pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a şase indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială.
Telemedicina, în 56 de spitale
În prezent, telemedicina se practică în 56 de spitale din 19 judeţe. În aceste condiţii, peste 9,5 milioane de români au acces la servicii medicale de urgenţă. „Finalizarea procesului de extindere a reţelei de telemedicină de urgenţă reprezintă o contribuţie majoră pentru sistemul medical din România. Aceasta înseamnă un management adecvat al cazurilor grave, un transfer de cunoştinţe între cadrele medicale din România şi, cel mai important, mai multe vieţi salvate”, afirmă doctorul Raed Arafat, subsecretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.