Lucrări originale de Tattarescu, Grigorescu, Tonitza și Andreescu au traversat, la Ploiești, o istorie zbuciumată, de peste 70 de ani.
Colecția de peste 4.000 de lucrări orginale, care formează astăzi „zestrea" Muzeului de Artă din Ploiești, a cunoscut, de-a lungul vremurilor, momente de istorie zbuciumate, mai puțin cunoscute ploieștenilor. Baza patrimoniului a fost pusă, după numeroase încercări de a constitui o pinacotecă, în 1931, la inițiativa autorităților locale și a afaceriștilor vremii care au contribuit cu donații consistente la achizițiile de tablouri, gravuri și statui. „Muzeul de arte frumoase din Ploiești a fost una dintre primele instituții de gen din țară. Avea, la deschidere, 155 de lucrări, multe dintre ele pierdute în timp, și funcționa în incinta Băilor Comunale din strada Gheorghe Lazăr", ne-a povestit Alice Necula, directorul adjunct al Muzeului de Artă din Ploiești.
Interesant este faptul că patru dintre tablourile care au făcut parte încă de la început din colecție sunt și acum în expoziția muzeului. Este vorba despre patru portrete de domnitori - Dragoș Vodă, Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân și Mihai Viteazul - , realizate la Ploiești, în 1880, de pictorul Gheorghe Tattarescu, la comanda Primăriei. Tablourile sunt păstrate în condiții speciale în depozitele muzeului, urmând ca în viitorul apropiat să intre într-un proces de restaurare.
Click pe imagini pentru mai multe foto cu lucrările din muzeu
Tablouri în exil
Un moment de glorie al pinacotecii îl reprezintă venirea la conducerea orașului a primarului Ștefan Moțoi, în anii '30, colecționar și mare iubitor de artă. El a mutat colecția din băile comunale, pline de igrasie, în casele Raiculescu din Piața Cuza și îi alocă un buget anual. „Din păcate, venirea legionarilor la putere a sistat activitatea muzeului, iar pe 10 iunie 1943, în contextu