Libia post-Gaddafi va fi un stat fundamentat pe legea islamică, iar tunisienii au votat la primele alegeri libere, după alungarea dictatorului Ben Ali, un partid islamist.
Că este vorba de colonelul libian Muammar Gaddafi, de fostul lider egiptean, Hosni Mubarak, sau de preşedintele tunisian, Zine El-Abidine Ben Ali, dictatorii din lumea arabă au ţinut în frâu mişcările fundamentaliste. Înlăturarea lor de la putere, în urma revoltelor populare, a creat un vid de putere care riscă să fie umplut tocmai de forţele care au fost reprimate de regimurile totalitare de până acum.
La nici cinci zile de la capturarea şi executarea liderului libian Muammar Gaddafi, şeful Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), Mustafa Abdeljalil, susţinut de Occident, a anunţat că legislaţia Libiei post-Gaddafi se va baza pe legea islamică, sharia. „În calitate de ţară islamică, am adoptat sharia ca lege esenţială şi orice lege care va încălca sharia va fi nulă din punct de vedere legal şi neavenită", a declarat Abdeljalil în faţa a zeci de mii de libieni. Luna trecută, el a asigurat, mai mult pentru urechile Vestului, că este vorba de o ,,sharia moderată", departe de orice ,,ideologie extremistă".
Poligamie - da, divorţ - nu
Abdeljalil a explicat că va schimba legile privind divorţul şi căsătoria. Legea islamică va permite poligamia, interzisă în timpul regimului Gaddafi şi va interzice divorţul, legal pe vremea dictatorului. Şeful Consiliului a dat şi o veste bună libienilor: deschiderea băncilor islamice. „Vom încerca în special să înfiinţăm bănci islamice care vor interzice dobânda excesivă pe viitor", a asigurat liderul CNT. În uralele mulţimii adunate la Benghazi, liderii Guvernului interimar, care va fi înlocuit peste două săptămâni cu un alt Executiv, liderii CNT au făcut apel la libieni să fie toleranţi şi să renunţe la ura acumulată în cele opt luni