Ţările UE au convenit duminică să analizeze eventuale modificări ale tratatului UE, în vederea îmbunătăţirii funcţionării zonei euro şi a disciplinei bugetare, a anunţat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
El a precizat că a fost luată decizia "de a explora posibilităţile unei modificări limitate a tratatului", care însă nu poate fi aplicată decât cu acordul tuturor celor 27 de state membre.
"O schimbare limitată a tratatului înseamnă că nu este vorba despre refacerea completă a arhitecturii instituţionale definite de Tratatul de la Lisabona", a spus Van Rompuy, pledând pentru consolidarea guvernanţei economice a Uniunii monetare.
"Importantă nu este revizuirea în sine a tratatelor (. ..) Ambiţia este de a aprofunda Uniunea noastră economică şi de a întări disciplina noastră bugetară", a adăugat el.
Germania susţine insistent o revizuire a tratatelor UE, pentru a asigura o disciplină bugetară mai strictă şi a include asigurări că toate statele respectă reglementările şi nu permit creşterea deficitelor publice. "Am analizat modalităţile de consolidare a disciplinei bugetare şi am spus explicit că nu trebuie excluse modificări ale tratatului", a afirmat cancelarul german, Angela Merkel.
Şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, a propus chiar trimiterea în faţa Curţii de Justiţie europene a statelor care nu respectă cu stricteţe prevederile legate de buget.
Ministrul finlandez pentru Afaceri europene, Alexander Stubb, a sugerat ca noul text să acorde Comisiei Europene prerogative suplimentare, astfel încât aceasta să poată sancţiona statele care încalcă prevederile privind bugetul. "Avem nevoie de un comisar pentru Buget puternic, un fel de «ţar al bugetului» care să aibă prerogative asupra bugetelor naţionale similare cu cele de care dispune acum comisarul pentru Concu