Curtea de Conturi somează Agenţia de Plăţi în Agricultură să recupereze sumele date fermierilor care au obţinut sprijin financiar pe baza unor declaraţii false.
Centrele regionale din subordinea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) din mai multe judeţe ale ţării au de rezolvat urgent o problemă extrem de dificilă cu care i-a „cadorisit" Curtea de Conturi. Instituţiile locale trebuie să recupereze banii pe care i-au acordat ilegal, ca sprijin financiar, crescătorilor de animale care şi-au falsificat documentaţia pentru primirea subvenţiior şi au obţinut, astfel, bani necuveniţi de la APIA. Acum, APIA este somată să recupeereze aceşti bani, şi asta într-o săptămână sau, după caz, în cel mult o lună.
Verificări febrile
Somaţiile au căzut ca un trăsnet la nivelul centrelor judeţene ale APIA, unde Curtea de Conturi (prin Camerele regionale) a transmis decizii ferme „pentru a asigura punerea în execuţie" a plăţilor. La nivel naţional, câteva sute de mii de fermieri au primit subvenţii în ultimii doi-trei ani şi cel puţin 20% din ei le-au primit în baza unor falsuri în declaraţii. În cele mai multe cazuri, falsul consta în declararea că nu ar avea datorii către bugetul de stat, în condiţiile în care existenţa datoriilor atrage neeligibilitatea fermierului în cauză pentru primirea de sprijin financiar.
Acum, centrele judeţene APIA sunt puse nu doar să constate că au plătit subvenţii ilegale, ci să extindă şi cercetările către fiecare fermier în parte. Confruntate cu o asemenea situaţie, centrele locale APIA din unele judeţe au chemat în judecată Camerele de Conturi, în timp ce în alte judeţe instituţiile agricole s-au adresat administraţiilor financiare pentru a afla ce datorii aveau, de fapt, fermierii cărora li s-au dat ilegal subvenţii.
116 milioane de euro este suma totală acordată de către APIA în anul 2011