Din cauza controverselor legate de declararea codului numeric personal, Institutul Naţional de Statistică pare să fie ajuns la o soluţie de compromis : persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.
Reglementări stabilite “din mers”
Conform noilor reglementări stipulate de către Institutul Naţional de Statistică, în urma discuţiilor legate de declararea unor date personale la recensământ, declararea C.N.P.-ului nu este obligatorie, iar înregistrarea se poate face şi fără el.
“Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui C.N.P., iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune”,a declarat, sâmbătă Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al I.N.S.
Reprezentanţii I.N.S. au mai precizat că doar în cazurile “excepţionale” se vor da amenzi.
“Nu am dat nicio amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanţi, niciun recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri”,a declarat purtătorul de cuvânt al I.N.S.
Reprezentantul instituţiei a precizat că au fost câteva situaţii în care recenzorii au găsit porţile curţilor încuiate şi câinii liberi de cealaltă parte a gardului, motiv pentru care “nu au putut stabili un contact” cu familiile respective, însă, conform obligaţiilor pe care şi le-au asumat, aceştia trebuie să revină “de câte ori va fi nevoie, până vor reuşi să discute cu cei de-acolo.”
Vladimir Alexandrescu a mai spus că amenzile sunt doar o soluţie “ultimativă” la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit şi repetat al unor persoane de a răspunde chestionarelor recenzorilo