Primele birouri de vot s-au închis la ora locală 19.00 (21.00 ora României) în Tunisia, unde au avut loc, duminică, primele alegeri libere din istoria ţării, au constatat jurnaliştii AFP, scrie Mediafax.
Alegătorii sosiţi înainte de închiderea oficială a urnelor vor putea să voteze totuşi în cadrul acestui scrutin istoric, organizat la nouă luni de la revoluţia care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Zine El-Abidine Ben Ali.
Rata de participare a fost masivă, fiind evaluată la aproape 70 la sută cu două ore înainte de închiderea birourilor de vot, potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Kamel Jendoubi.
Rezultatele definitive, care ar fi trebuit să fie anunţate luni, vor fi cunoscute oficial "marţi după-amiază", a precizat el.
"Vom face tot ce vom putea. Oamenii au venit în număr foarte mare la vot. Ne aşteaptă o muncă enormă", a declarat pentru AFP Souad Triki, vicepreşedintele Isie.
Toată ziua, birourile de vot au fost pline. Încă de dimineaţă erau cozi de aşteptare lungi în faţa secţiilor de votare.
Chemaţi pentru prima dată în istoria lor să voteze în cadrul unor alegeri libere şi pluraliste, tunisienii s-au achitat de datoria lor electorală în calm şi cu mândrie atât în capitală, cât şi în provincie.
Spre sfârşitul după-amiezii, nici Isie, nici observatorii internaţionali nu au constatat disfuncţionări majore.
"Nicio neregulă majoră, dar întârzieri generate de dificultatea unor alegători de a-şi găsi secţia de votare", a declarat pentru AFP Michael Gaelher, şeful misiunii de observare a UE.
La rândul său, Kamel Jendoubi a menţionat unele "nereguli", citând în special "presiuni asupra alegătorilor analfabeţi" şi "SMS-uri trimise pentru a influenţa votul", fără a numi vreun partid. Dar "alegerile s-au desfăşurat în calm, nu a fost înregistrat niciun incident", a subliniat el.
Numărarea bule