Bilanţul seismului de duminică din Turcia a ajuns la 264 de morţi. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat în orașele Van și Ercis, afectate cel mai grav de cutremurul cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, cel mai puternic din 1999 încoace. Numărul victimelor este aşteptat să crească. Problema cea mai gravă se află la periferia celor două orașe, în satele din apropiere, unde toate clădirile au fost distruse.
Premierul Erdogan a ținut să asigure că țara sa poate face față și singură, fără ajutoare din afară, seismului care a lovit regiunea Van. Premierul a mulțumit guvernelor europene, Chinei, Azerbaidjanului, Japoniei și Statelor Unite, Israelului care și-au oferit ajutorul. O astfel de situație, în afară de considerațiile de ordin umanitar oferă ocazia de a ameliora relații tensionate: președintele armean a telefonat omologului său turc, Abdullah Gul, pentru a-i transmite condoleanțe, Israelul și-a oferit primul disponibilitatea de a oferi ajutor material, dar și constând în medici și echipe specializate de căutare.
Turcia lui Recep Erdogan și a ministrului de Externe, Ahmet Davutoglu vrea să profite însă și de acest eveniment tragic, pentru a-și arăta noua statură internațională, noua forță economică și capacitatea de a face față în situaţii de urgență.
Refuzul nu a ajutat însă la detensionarea relațiilor cu țările menționate: "Am impresia că nu vor ajutorul nostru", a declarat ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, canalului 2 de televiziune israelian. "Cu toate acestea, dacă se răzgândesc, suntem gata", spune el.
Refuzul nu a fost bine primit nici în Statele Unite, unde Departamentul de Stat a afirmat într-un comunicat că se simte preocupat de situația din Turcia, iar președintele Obama a profitat de ocazie, pentru a aminti că cele două țări sunt aliate, iar între aliați ajutorul este normal.
Bilanţul seismulu