Simon Toyne, noul Dan Brown, a explicat pentru EVZ de ce a scris o carte în care credinţa oarbă a unui ordin religios este contestată, iar consecinţele se dovedesc apocaliptice. Sursa: ARHIVA PERSONALĂ
În cursul săptămânii trecute a apărut în România romanul "Sanctus", de Simon Toyne (în traducerea Andreei Boldura şi în colecţia "Strada Ficţiunii" a editurii Allfa). Pentru EVZ, Simon Toyne a explicat cine ar vrea să îi regizeze transpunerea cinematografică a cărţii "Sanctus".
EVZ: De ce publicul nu se mai satură de thrillere cu teme religioase?
Simon Toyne: Religia tratează marile întrebări ale vieţii: cine suntem, de unde ne tragem, dar şi include eterna bătălie dintre bine şi rău. Ca atare, e o materie primă bogată pentru romancieri. Religia este de ase menea foarte veche şi înconjurată de mister, aşa că sunt destule întrebări îngropate în istoria ei care merită explorate.
Există un element legat de călugării Sancti care reflectă părerea dv. despre biserica creştină din zilele noastre?
Călugării Sancti reprezintă fanatismul religios. Eu cred că reprezintă orice formă de credinţă periculoasă în orice religie. Sancti sunt protectorii unui secret antic legat de originile credinţelor religioase occidentale. Îl protejează de atât de mult timp încât, deşi lumea s-a schimbat în jurul lor, în continuare ar face orice pentru a-l păstra.
La un nivel, cartea examinează ce se întâmplă atunci când acest tip de credinţă oarbă este contestat şi asta este ceva ce se aplică bisericii creştine moderne. Atât de multe convingeri sunt înrădăcinate în trecut şi nu mai sunt relevante sau chiar morale în lumea modernă. Poziţia antagonică a Vaticanului faţă de contracepţie în contextul epidemiei din SIDA din Africa este o ticăloşie, după părerea mea.
Cum se dezvoltă povestea în următoarele două cărţi ale trilogiei?
La finalul lui "Sanctus