Au vândut ceapă, au reparat televizoare sau au lucrat ca şoferi. Aşa au început poveştile de succes ale unora dintre cei mai bogaţi bihoreni, printre care Alexandru Mudura, soţii Ioan şi Mirela Tomele sau Beniamin Rus.
Alexandru Mudura a ajuns de pe locul 83, în 2010, pe locul 114 în topul din acest an. În vârstă de 72 de ani, Mudura continuă să facă afaceri pentru că, spune el, îl relaxează. Povestea de succes a patronului Lotus Center începe în 1982, când, visând să ajungă în America, fuge din ţară. Nu a avut ocazia să trăiască visul american, oprindu-se în Germania. Ulterior, a terminat o facultate de comerţ şi a deschis o firmă cu un partener german. Mudura a pornit un business neprofitabil cu ceapă, dar şi-a scos pierderea după ce a vândut tractoare Staer. A urmat apoi perioada care i-a adus succes, iar apoi a înfiinţat compania Ramexa şi a devenit distribuitor al produselor Tic Tac şi Kinder în Ungaria. „Morişca de produs bani s-a pus în mişcare, iar în 1988 şi 1989 vindeam lunar circa un milion de ouă Kinder", a spus Mudura, care în 1995 a luat cele mai mari dividende din Ungaria, circa 960 de milioane de forinţi. Omul de afaceri a dezvoltat business-ul şi în România, unde deţine astăzi, alături de centrul comercial Lotus din Oradea, şi câteva fabrici de producţie de capsule pentru ouă Kinder.
Cu banii de Aro ai părinţilor
Soţii Ioan şi Mirela Tomele, care controlează firma Tiger Amira, sunt pe locul 4 în Bihor. Ioan Tomele a început prin a vinde covoare, televizoare şi frigidere, a lucrat ca electrician auto, iar apoi ca merceolog. În 1991 s-a asociat cu doi prieteni şi au pus bazele unei firme. Tomele a povestit că şi-a construit afacerea cu 50.000 de lei împrumutaţi de la părinţi, bani cu care aceştia intenţionau să cumpere un Aro. A colaborat apoi cu producătorul de plăci ceramice Sanex şi a extins, an de an, numărul magazinelor şi al spa