Mihai Bursesc a amenajat un mini-hotel în Sălaşu de Sus, primind tineri în sistem „couchsurfing”.
Peste 2.000 de turişti, majoritatea străini, au fost cazaţi gratis, în ultimii patru ani, în cele două cabane ale hunedoreanului Mihai Bursesc. Acesta a îmbunătăţit metoda de „couchsurfing“, care presupune găzduire „la schimb“ între tineri din diferite colţuri ale lumii. Doar că hunedoreanul nu oferă o singură canapea, ci o cameră plină de paturi.
Bursec, în vârstă de 37 de ani, din Sălaşu de Sus, a descoperit „turismul de canapea“ în Danemarca. De patru ani, a făcut din el o pasiune. Turiştii sunt găzduiţi în două locaţii - o fostă fierărie din Sălaşu de Sus şi o cabană din Retezat. Majoritatea sunt tineri. Mihai Bursesc le oferă doar o canapea şi, uneori, un blid cu mâncare. Cu restul se descurcă fiecare.
În România, din întâmplare
Jan Schutter şi Frederik Krieger au puţin peste 20 de ani şi sunt studenţi nemţi. Au petrecut patru zile în Retezat. Sunt doar doi dintre „canapeliştii“ lui Bursesc. Au ajuns în România din întâmplare. „A fost o decizie spontană. Am plecat în vacanţă cu autostopul. Transportul nu ne-a costat nimic, nici măcar în România. Am vizitat Austria şi Turcia şi am ajuns apoi la Bucureşti. Nu ştiam mare lucru despre ţara voastră. În Capitală, am întâlnit doi tineri din Israel care au fost şi ei la Sălaşu de Sus, la cabana lui Mihai. Aşa am aflat de el şi am venit aici din curiozitate“, a povestit Jan. Frederik e de-a dreptul încântat de zilele petrecute în Hunedoara.
Trei nopţi au stat la cabana lui Bursesc din zona Pietrele, iar una la fosta fierărie din Sălaşu de Sus. „A fost o experienţă inedită. Suntem de o lună pe drumuri, dar n-am văzut nicăieri atâta vegetaţie la un loc. Aici te poţi plimba oriunde, te speli cu apă din râu, la un duş improvizat, îţi faci mâncare la foc din lemne, dormi pe podea sau