Pe langa faptul ca sunt sau au fost printre cei mai de succes si faimosi antreprenori din lume, ce au in comun Richard Branson, Bill Gates si Steve Jobs? Cu totii au inceput afacerile la varsta tineretii.
Daca le-ai da 100.000 de euro sa faca o afacere, probabil ca nu ar fi in stare sa creeze nici macar un loc de munca si ar da imediat faliment, isi exprima saptamana trecuta deznadejdea un tanar belgian cu care am impartit ziarul "La Derniere Heure" in trenul care ma ducea de la aeroport spre centrul orasului Bruxelles. El vorbea despre tinerii furiosi din miscarea Occupy Wall Street (OWS) care tineau prima pagina a ziarului belgian. Nu apuc sa dezbat foarte mult subiectul zilei din toate ziarele lumii, caci trebuie sa cobor pentru a lua metrolul din Gare du Midi spre bulevardul Louise, o zona eleganta de cumparaturi din Capitala Belgiei. Nu ma grabesc catre galeriile Toison d'Or, cu vitrine Gucci, Hermes ori Louis Vuitton, ci spre hotelul in care trebuie sa inceapa o tabara de creativitate si antreprenoriat de 24 de ore pentru tineri, cu focus pe stiinta, tehnologie, inginerie si matematica.
Cu o saptamana inainte ca liderii UE sa caute la Bruxelles solutii de gestionare a crizei din zona euro, receptia unui hotel din aceeasi Capitala a Europei cunoaste forfota a zeci de tineri veniti din toate colturile Uniunii Europene cu scopul de a gasi cel mai creativ produs si serviciu intr-o competitie adresata celor care cauta o “cariera” in antreprenoriat. Spre deosebire de sutele de simpatizanti Occupy Wall Street care au protestat cu o zi inainte impotriva capitalismului, tinerii care au venit la tabara de creativitate sunt pasionati de esenta capitalismului, antreprenoriatul.
Programul de antreprenoriat pentru studenti, un proiect derulat in parteneriat de Junior Achievement - Young Enterprise, Europe (JA-YE ) si Intel, este diferit pentru ca ii ad