Rezidenţiatul din acest an încearcă să mai acopere din deficitul din ce în ce mai periculos de medici din sistemul nostru sanitar. Astfel, posturile scoase la concurs sunt mai cu seamă în medicina de urgenţă, anestezie terapie intensivă, neonatologie, oncologie medicală etc., acolo unde însuşi Ministerul Sănătăţii recunoaşte că "nu există acoperire cu personal calificat". E bine, dar insuficient cât timp autorităţile nu oferă motive serioase pentru ca aceşti medici să profeseze în ţară, după rezidenţiat. Ceva dă Ministerul: o lege în baza căreia sunt amendate persoanele care îi iau la bătaie pe medici şi asistente! Decât nimic!
Ministerul Sănătăţii se spală pe mâini şi pune pe umerii direcţiilor de sănătate publică povara campaniei de vaccinare contra gripei sezoniere. Chiar dacă e în parohia lui, Ministerul mai dă încă o lovitură în plin Institutului "Cantacuzino", unic şi strategic producător de vaccin la un preţ de trei ori mai mic, comparativ cu cele ale companiilor străine. Dar mai grav este că, prin această mutare de responsabilitate făcută de Minister la vremea când campania de vaccinare ar fi trebuit să intre în linie dreaptă, populaţia este lăsată în voia virusurilor gripale.
Într-un deceniu, din vreo 207.000 de paturi de spital, mai mult de o treime au ajuns la fier vechi. Spitalele s-au rărit, aparatura medicală s-a uzat, medicii sunt blazaţi... Şi, totuşi, avem şi temeiuri de a fi mândri. Căci un spital privat tocmai din Kuweit n-a găsit un loc mai sigur unde să trimită la tratament vreo 2.000 de persoane decât în România. Ceva e neclar: ori habar n-au care-i realitatea pe la noi, ori cineva le-a pus gând rău celor 2.000 de kuweitieni! Sau kuweitienii vin la noi, cu spital cu tot!
Rezidenţiatul din acest an încearcă să mai acopere din deficitul din ce în ce mai periculos de medici din sistemul nostru sanitar. Astfel, pos