Un tur al caselor în care s-au născut mari personalităţi marcante ale României poate fi o bună alternativă pentru petrecerea timpului liber.
La 45 km de Vaslui, pe DN 24, în satul Emil Racoviţă (comuna Dăneşti), se află casa părintească a marelui savant. În 1988, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naşterea lui Emil Racovita, Muzeul Judeţean a reorganizat expoziţia de bază a Casei memorial, abordând o tematică structurată pe trei segmente: viaţa şi activitatea sa (1868-1947); participarea la expediţia antarctica (1897-1899); Emil Racoviţă - fondatorul biospeologiei (1900-1947). Interiorul impresionează prin bogăţia materialului fotografic care dovedeşte existenţa străvechii familii a Racoviţestilor, biblioteca, obiectele personale ale savantului ( trusa de călătorie, hărţi cu traseul expediţiei, desene, diapozitive, note şi comentarii din presa vremii, numeroase fotografii).
Casa Cuza este un alt obiectiv care nu trebuie ratat. Construit în jurul anului 1812 de familia Cuza, imobilul se află situat în cartierul Podeni, din Bârlad. Ion Cuza, care a trăit toată viaţa la Bârlad, era fiul lui Gheorghe Cuza, frate cu Ion Cuza, tatăl domnitorului. Ca semn de recunoştinţă, bârlădenii au renovat casa în care s-a născut domnitorul Al. I. Cuza şi au amplasat o placa în faţa locuinţei, la 20 martie 1990.
Cei care au drum prin Bârlad, mai pot vizita casa în care s-a născut Gheorghe Gheorghiu Dej, pe data de 8 noiembrie 1901, cel care a fost preşedinte al României, în perioada 1961-1965. Această casă a se află acum în patrimoniul muzeului.
Cuza s-a căsătorit la Soleşti
Conacul Rosetti-Solescu se află situate la 15 km de Vaslui, pe DN 24, spre Iaşi. A fost ridicat în secolul al XIX-lea, la îndemnul Catincăi Rosetti, soţia postelnicului Iordache Rosetti, fiind o clădire reprezentativă pentru arhitectura moldovenească, ce împleteşte elemente