Noile autorităţi libiene au proclamat la trei zile după moartea lui Muammar Gaddafi "eliberarea patriei". Franţa şi Marea Britanie, care au luat la jumătatea lunii martie, iniţiativa protejării populaţiei civile libiene, au salutat încheierea oficială a "erei Gaddafi".
Într-un moment de sărbătoare, când zeci de mii de libieni au ieşit pe străzi la Tripoli şi la Benghazi, pentru a se bucura de victoria asupra tiraniei, marile capitale occidentale nu pot face altceva decât să recurgă la cuvinte de circumstanţă.
Parisul are cuvinte de laudă pentru "curajul, unitatea şi demnitatea" poporului libian. Acesta din urmă a obţinut o "victorie istorică", spune Londra, iar preşedintele american, Barack Obama, salută începutul unei noi ere pline la promisiuni.
"Curajul şi hotărârea libienilor au inspirat lumea", afirmă de partea sa secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. În materie de curaj şi hotărâre, nimic de spus, libienii merită toată aprecierea. Ei au plătit de altfel foarte scump dorinţa de a-l da jos de la putere pe Muammar Gaddafi: în cele opt luni de conflict ar fi murit 30 de mii de libieni, potrivit unor estimări. Noua Libie, bazată pe sharia
În ce priveşte modul în care Libia ar putea inspira lumea musulmană, lucrurile sunt mai complicate, iar cancelariile occidentale au chiar motive să fie neliniştite de turnura pe care o ia acum proiectul de societate în Libia.
Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdeljalil, a afirmat că viitoarea legislaţie libiană va fi bazată pe legea islamică, sharia. Chiar dacă liderul libian a avut grijă să adauge că orice ideologie extremistă va fi respinsă, perspectiva instituirii unei noi forme de dictaturi în Libia se profilează la orizont.
Mustafa Abdeljalil a mai anunţat crearea de bănci islamice, întrucât islamul interzice împrumutul de bani cu dobândă.