România are 198.817 km de drumuri din care 100.173 km sunt pavaţi, însă acest lucru nu va mai conta atunci când drumul va fi acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Citeşte mai jos câteva sfaturi şi ponturi pentru a fi în siguranţă pe şosea în sezonul rece.
Din anul 2000, peste 12.000 de oameni şi-au pierdut viaţa pe drumurile din România. Statisticile privind siguranţa rutieră indică un risc de deces de 11 decese la 100.000 de locuitori. Riscul în ceea ce priveşte numărul de decese la un miliard de km parcursi este de 6,8 pana la de 7 ori mai mare decât in Marea Britanie.
Atât viteza excesivă cat şi traficul mixt (de exemplu, căruţele trase de cai combinate cu motorete şi automobile moderne) contribuie la numărul de accidente rutiere, decese şi răniri. Situaţia este deosebit de gravă mai ales noaptea, când vizibilitatea este redusă, iar căruţele sau vehiculele nesemnalizate corespunzator sunt dificil de văzut. Un alt aspect de interes primar este reprezentat de drumurile naţionale care trec prin sate (sate liniare). Semnele de încetinire a traficului si trecerile pietonale sunt rare şi, în unele sate mici, acestea lipsesc în totalitate.
Pe timp de iarnă, toate aceste riscuri se multiplică din cauza înăspririi condiţiilor de drum, iar majoritatea accidentelor rutiere din timpul iernii se petrec din cauza neadaptării vehiculului, respectiv a anvelopelor la un drum de iarnă care poate fi umed, cu zăpadă sau gheaţă.
Ce trebuie să ştii despre anvelopele de iarnă Anvelopa de iarnă reprezintă singurul contact al vehiculului cu solul. Aceasta suprafaţă de contact nu este mai mare decât o palmă. Deoarece anvelopele reprezintă singura suprafaţă de contact cu solul acoperit cu gheaţă şi zăpadă, alegeţi pentru vehiculul dvs. cele mai potrivite anvelope de iarnă.
• Flexibilitate chiar şi atunci când temperaturile scad. Anvelopele de