De dimineață și până după-amiază, ieri am povestit cu Camille de Vitry, o documentaristă franceză, venită în România pentru a realiza un film despre Roșia Montană. A fost un schimb de informații, Camille având experiența unui alt caz de exploatare minieră de proporții impresionante, din Mali. Din (foarte) multe puncte de vedere, cazul de la Mina Sadiola e asemănător cu cel de la Roșia Montană. Aceleași promisiuni de bunăstare pentru zonă, aceleași promisiuni legate de lipsa de pericol a utilizării cianurilor, același tip de investitori, aceeași participație a statului, aceleași povești cu locurile de muncă pentru localnici.
Spre deosebire însă de Roșia Montană, în Mali se pot observa însă efectele devastatoare ale exploatării: localnicilor fără educație le-au fost preferați muncitorii aduși din altă parte, șomajul a rămas la aproape același nivel, zona a fost contaminată, iar poluarea a ajuns până în fluviul Senegal, aflat la peste 60 de kilometri depărtare de mină. Cel mai devastator efect este, însă, creșterea fără precedent și termen de comparație a avorturilor cauzate de consumarea apei contaminate. Povestea cazului Sadiola o puteți urmări în filmul realizat de Camille de Vitry.
The price of gold de camilledevitry
Mai spre seară, făcând o revistă a presei online, am ajuns la un articol din Money.ro, referitor la vilele plutitoare care ar urma să salveze proiectul megalomanic al Lumii din Dubai (acele insule artificiale construite în emiratul arab, care reproduc continentele și țările lumii, care au devastat eco-sistemul Golfului Persic și care au început să se erodeze). Despre experimentul din Dubai am mai scris și la începutul anului trecut, la inaugurarea Burj Khalifa (fost Burj Dubai), ”clădirea care urcă la cer”. Am afirmat atunci că acest ”obiectiv” (ca și celelalte componente ale megalomaniei prinților arabi) se va transforma, în t