Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anunţat pe bursă că începând cu data de 14 noiembrie va fi introdus mecanismul de tranzacţionare prin intermediul conturilor globale fără prevalidare la nivelul tuturor celor 10 acţiuni incluse în indicele BET.
Bursa de la Bucureşti era până recent unul dintre puţinii operatori din regiune care încă utiliza conturile individuale de tranzacţionare. De anul acesta au fost introduse la nivelul întregii pieţe conturile globale, dar cu prevalidare, iar în prezent reprezentanţii CNVM, ai Depozitarului Central şi ai Bursei au un program de extindere treptată a conturilor globale fără prevalidare la nivelul întregii pieţe, care se apropie mai mult de sistemul folosit pe bursele din Occident.
Acest tip de conturi globale permit introducerea de tranzacţii de vânzare în lipsă şi împrumut de acţiuni, care dă posibilitatea brokerilor de pe piaţă de a deveni market-makeri pe acţiunile din BET.
"O primă reacţie a extinderii conturilor globale fără prevalidare la nivelul acţiunilor din indicele BET ar trebui să fie pe piaţă creşterea lichidităţii pentru că investitorii, mai ales cei care tranzacţionează prin bănci, vor avea un acces mult mai facil la piaţă. Pentru separarea post-tradingului de trading trebuie să avem conturi globale pe toată piaţa. Momentan vor fi extinse la nivelul acţiunilor din indicele BET. Dacă înainte conturile globale acopereau circa jumătate din lichiditatea bursei, odată cu includerea acţiunilor din BET vor fi acoperite circa 80% din rulajul bursei", a precizat Valentin Ionescu, directorul general al bursei de la Bucureşti (BVB).
De trei ani de când criza a alungat investitorii de pe bursă brokerii vorbesc de absenţa conturilor globale care ar fi principalul motiv pentru care marile fonduri străine evită piaţa românească şi lichiditatea este atât de mică.