Aproape şapte miliarde de oameni trăiesc în prezent pe planetă, dar previziunile că acest număr se va dubla în acest secol i-au "şocat" pe academicieni, relatează The Guardian.
Naţiunile Unite vor avertiza săptămâna aceasta că populaţia lumii s-ar putea mai mult decât dubla, ajungând la 15 miliarde de suflete până la sfârşitul acestui secol, punând o presiune catastrofală pe resursele planetei, dacă nu se întrerpind acţiuni urgente pentru a reduce ratele de creştere.
Suntem deja şapte miliarde
Această cifră este de natură să şocheze mulţi experţi, deoarece este de departe mai mare decât multe estimări curente. O estimare anterioară a ONU se aştepta ca planeta să aibă peste 10 miliarde de oameni până în 2100. În prezent numărul locuitorilor lumii este de aproape şapte miliarde.
Noua cifră este conţinută într-un important studiu al Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie , ca va fi făcut public săptămâna aceasta. Raportul cu titlul Starea Populaţiei Lumii 2011 a fost realizat pentru a marca momentul aşteptat luna aceasta când undeva pe Terra se va naşte o persoană care va face ca populaţia mondială să depăşească 7 miliarde de persoane.
Unii experţi au reacţionat cu şoc la această cifră. Roger Martin, preşedintele Population Matters, care duce campanii pentru controlul populaţiei, a spus că Pământul intră într-o nouă fază periculoasă. "Planeta noastră se apropie de o furtună perfectă a creşterii populaţiei, schimbărilor climatice şi un apogeu al rezervelor de petrol". "Planeta nu susţine, de fapt, 7 miliarde de persoane".
Pământul şi-a dublat populaţia din 1960, ca urmare a ratei ridicate a natalităţii din Africa, Asia şi America Latină şi a scăderii ratei mortalităţii în rândul copiilor graţie răspândirii medicinei şi serviciilor medicale mai bune. Acest lucru a compensat declinul general al ratei natalităţii în ţările avansate. Du