Fiecare român consumă anual 97 de kilograme de pâine, cu o treime mai mult decât media europeană, de două ori mai mult decât danezii şi de aproape şapte ori peste consumul din Marea Britanie, potrivit datelor AIB International, o asociaţie cu peste 900 de membri a producătorilor din industria de panificaţie.
"Consumul ridicat de pâine din Europa de Est se datorează faptului că acest produs este considerat un aliment de bază", a explicat Jocelyn Gantois, fost director al şcolii de panificaţie şi patiserie din Paris, cu ocazia unui seminar de profil
De cealaltă parte, Aurel Popescu, preşedinte al Rompan, patronat care reuneşte cea mai mare parte a producătorilor din industria locală de morărit şi panificaţie, a subliniat că deşi România are cel mai mare consum de pâine/capita din Europa, acesta este în scădere continuă de mai mulţi ani.
"Consumul de pâine din România este ridicat pentru că este un obicei local, însă ţine şi de buget şi de nivelul de trai", a explicat Popescu.
Dacă în 1989 consumul de pâine de pe piaţa locală se ridica la 130 de kilograme per cap de locuitor, acum este sub 100 de kilograme, potrivit datelor Rompan.
În topul celor mai mari consumatori de pâine din Europa România este urmată de Cipru şi Belgia, cu un consum de 74 de kilograme/capita, respectiv 67 de kilograme/capita. Grecia şi Olanda se clasează pe următoarele locuri cu un consum de 65 de kilograme/capita, respectiv 58 de kilograme/capita. La celălalt capăt al clasamentului este Marea Britanie, cu un consum mediu anual de 14 kilograme/capita. Media europeană a consumului de pâine per capita se ridică la 61,5 kilograme anual.
Consumul de pâine este în scădere nu numai în România, dar şi în alte ţări europene. Astfel, în ultimul an piaţa din Slovenia s-a redus cu 7,8%, cea din Italia cu 2,9%, în timp ce finlandezii au consumat cu 3,8% mai p