Banca Transilvania (TLV), Socep Constanţa (SOCP), Retrasib Sibiu (RTRA) şi Turbomecanica Bucureşti (TBM) sunt primele companii mai importante de la bursă care-şi vor prezenta la finele acestei săptămâni rezultatele aferente primelor nouă luni ale anului, care vor da indicii investitorilor privind perspectivele viitoare. Un alt punct de interes pentru investitori sunt discuţiile pe care miniştrii finanţelor din zona euro le-au purtat weekendul acesta, ei ajungând la o înţelegere privind recapitalizarea băncilor cu circa 100 miliarde de euro şi summitul care va avea loc miercuri al liderilor Uniunii Europene.
Apatia şi lichiditatea redusă de la Bucureşti sunt explicate de şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu prin lipsa capitalului străin, care poate găsi oportunităţi de plasament pe pieţele mature în condiţii de rentabilitate potenţială sau risc percepute ca fiind mai atractive.
Bursa de la Bucureşti a avansat vineri cu 1,2%, susţinută de evoluţia burselor europene, însă lichiditatea a atins un nivel minim din luna mai de 10 milioane de lei.
"Bursa noastră ar fi fost mult mai stabilă în cazul în care am fi avut fonduri mutuale şi de pensii puternice. Astfel, după calculele noastre, fondurile mutuale şi de pensii româneşti deţin în jur de 5% din valoarea free float-ului BVB, de 3,5 miliarde euro, adică aproximativ 25% din capitalizarea totală a BVB şi Rasdaq fără Erste Group Bank. Ca atare, fără investitori instituţionali puternici autohtoni care să controleze o bună parte din free float-ul BVB, este clar că mişcările acţiunilor sunt induse de capitalul străin, care în această perioadă de turbulenţe are la rândul său dubii referitoare la poziţionarea faţă de acţiuni. Trebuie ţinut cont şi de faptul că acţiunile selectate în perioadele mai tulburi sunt cele de pe bursele mari", a spus Căruntu.