Modul în care se vor putea iniţia excluderile din partid duce la noi divergenţe în PDL. Codul Etic prezentat luni de vicepreşedintele PDL, Monica Macovei, în Biroul Permanent al partidului a fost criticat de o parte a liderilor din teritoriu.
Comentariile au fost iniţiate de către preşedintele PDL Argeş, Mircea Andrei, care a reproşat ambiguitatea mai multor paragrafe ce fac trimitere la "indiciile temeinice" care ar duce la sancţiunile impuse în cazul faptelor de corupţie. În ajutorul Monicăi Macovei a sărit vicepreşedintele Sever Voinescu, cel care a susţinut ideea excluderii din partid şi în cazul condamnărilor cu suspendare.
"Ce vreţi să faceţi cu partidul ăsta?", le-a reproşat celor doi preşedintele PDL Dâmboviţa, Florin Popescu. "Dacă vă stau în gât să-mi spuneţi!", a fost replica lui Voinescu. Surse participante la discuţii au precizat pentru gândul că surpriza a venit din partea primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Reintrat în Biroul Permanent în urmă cu două săptămâni pe funcţia de secretar executiv, Falcă s-a poziţionat de partea grupării Macovei, pledând pentru ideea ca cei care sunt puşi sub acuzare să-şi prezinte punctul de vedere în faţa partidului: "Eu mă bucur. Dacă în 2007, când eram pus la zid în toată povestea cu DNA-ul, aş fi fost chemat să spun despre ce e vorba ar fi fost foarte bine".
După mai bine de o oră şi jumătate de discuţii în contradictoriu, Codul Etic a fost aprobat cu unanimitate de voturi, nu înainte ca premierul Emil Boc să spună răspicat că documentul în cauză trebuie să fie susţinut necondiţionat.
Un alt motiv de supărare în rândurile şefilor din teritoriu este că noile prevederi vor putea fi aplicate direct de Biroul Permanent nemaifiind nevoie şi de acordul Consiliului de Coordonare, aşa cum era prevăzut până acum.
Codul Etic adoptat luni face referire la suspendarea sau excluderea membrilor în cazu