Mediile de informare analizează pe un ton extrem de grav discuţiile din sânul Uniunii Europene în vederea definitivării unei strategii de ajutorare a Greciei şi de asanare financiară a Zonei Euro. Pare o logică de numărătoare inversă şi pare că, în absenţa unei decizii curajoase la summit-ul de miercuri, începând de joi, va urma haosul. Declaraţiile diverşilor lideri politici au amplificat această atmosferă de tensiune. "Suntem într-un moment crucial, trebuie să luăm o decizie istorică în următoarele trei zile, trebuie să salvăm Europa..." Presa este plină de astfel de fraze care ascund, fără îndoială, o anumită nervozitate.
În Franţa, cotidianul Le Monde se întreabă dacă nu cumva preşedintele Nicolas Sarkozy mizează pe această dramatizare excesivă a contextului în scopuri electorale. Cum el suferă de un evident deficit în materie de popularitate, cu cât apare ca fiind mai gravă şi mai complicată problema ieşirii din criză, cu atât va fi mai mare meritul său în momentul când va anunţa găsirea unei soluţii. Nu este exclus ca şeful statului francez să anunţe o primă victorie joi, ziua în care li se va adresa din nou francezilor prin intermediul televiziunii. Un exerciţiu pe care nu l-a mai practicat de o bună bucată de vreme, tocmai pentru că i se reproşa că uzează de el prea des şi deci îl banalizează ca formă de dialog cu francezii.
Acum însă, Nicolas Sarkozy şi-a propus să cîştige o nouă bătălie, cea de pe terenul pedagogiei. El este convins că francezii nu sunt conştienţi de gravitatea crizei, motiv pentru care deci a decis să intervină şi să le spună concetăţenilor săi adevărul. Va câştiga el în popularitate în felul acesta, în vederea prezidenţialelor de anul viitor? Iată o întrebare pe care şi-o pun toţi observatorii, pentru că Franţa este în plină perioadă electorală şi orice subiect, fie el cât de grav, intră şi în ecuaţia confruntării politi