Ceapa este un aliment-medicament care nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Cei care o consuma regulat sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor, reumatismului si chiar cancerului.
Ceapa poate fi consumata cruda, coapta, fiarta, prajita sau uscata in diverse preparate. Este stiut insa, ca prelucrarea termica distruge cea mai mare parte a calitatilor terapeutice ale cepei, de aceea se recomanda, ca in scop terapeutic, sa fie consumata cruda.
Persoanele care consuma zilnic ceapa cruda sunt mai putin expuse bolilor cardiace, racesc foarte rar sau deloc, au mai putine dureri reumatice. Apreciata pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de viata lunga.
Principalii constituenti ai cepei sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul si calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul. Se stie ca ceapa are capacitatea de a acumula seleniul din sol. Seleniul are rol protector impotriva cancerului. Potrivit unui studiu, la consumatorii frecventi de ceapa cruda s-a constatat o reducere cu peste 50% a riscului de aparitie a cancerului de stomac si san.
Previne afectiunile cardiovasculare
Consumul zilnic de ceapa cruda ajuta la combaterea afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii premature, deoarece antioxidantii pe care ii contine ceapa neutralizeaza radicalii liberi. In plus, ceapa este slaba din punct de vedere caloric si ajuta la arderea grasimilor.
Un alt studiu arata ca sucul de ceapa cruda combate infectiile cu candida la fel de eficient ca si medicamentele de sinteza, marele avantaj fiind ca nu are reactii adverse si nu creaza dependenta, cum se intampla in cazul celor mai multe medicamente de la farmacie.
Ca sa fii protejat toata iarna de bolile infectioase specifice sezonului rece, pune o ceapa, ca atare, pe