Viktor But, acuzat în SUA că a organizat cea mai importantă reţea de comerţ ilegal cu arme din lume, ar fi avut relaţii cu persoane influente din Moldova. În proces au apărut detalii noi ce par să confirme datele mai multor rapoarte internaţionale, potrivit cărora numeroase firme de la noi ar fi prestat servicii de transport arme pentru celebrul traficant.
Primele audieri în procesul din SUA intentat lui Viktor But, fost ofiţer al armatei ruse, acuzat că a organizat cea mai importantă reţea privată de trafic de arme din lume, scot la iveală noi detalii referitor la faptul că Republica Moldova era folosită ca punct de tranzit sau de negociere a tranzacţiilor cu arme.
Astfel, potrivit unor înregistrări audio făcute de agenţii americani, Viktor But, cunoscut şi sub numele „Lordul războiului", după titlul unui film celebru cu Nicolas Cage în rolul principal şi inspirat din viaţa rusului, planifica să vină în ţara noastră în martie 2008.
Moldova pe harta traficanţilor
În Republica Moldova, But urma să negocieze vânzarea unui important lot de arme cu agenţii secreţi americani care s-au dat drept membri ai gherilelor columbiene FARC, organizaţie calificată drept teroristă de către Washington. Argumentul pentru care ţara noastră, alături de Muntenegru, a fost examinată ca posibil loc de tratative era faptul că But nu are nevoie de vize, în calitate de cetăţean rus, şi pentru că ar avea „o protecţie sigură", din partea serviciilor secrete ruseşti, cât şi a anumitor persoane sus-puse.
În ultimul moment însă, agenţii secreţi americani l-au convins pe But ca întâlnirea să aibă loc la Bangkok, unde acesta a şi fost arestat la 6 martie 2008. Mai multe rapoarte internaţionale relevă că cel puţin cinci firme avia din Moldova ar fi fost implicate în transportul de arme în Africa, Irak şi Afganistan pentru Viktor But. E vorba de companiile Moldtransavia, Je