Rezultatele preliminare al anchetei făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui la Liceului Agricol Huşi, după ce 12 elevi au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, indică prezenţa bacililor coli patogeni şi a stafilococului auriu în bucătăria cantinei unităţii şcolare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În urma analizelor de laborator a probelor prelevate din bucătăria cantinei Liceului Agricol Huşi, s-a descoperit prezenţa bacililor coli patogeni pe suprafeţele de lucru şi a stafilococului argintiu pe mâinile bucătarului.
"Această încărcătură microbiană constatată pe baza analizelor de laborator reliefează că în bucătăria liceului sunt disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte condiţiile de igienă, de la curăţenia în cantină, până la dezinfecţia care trebuie făcută în blocul alimentar. Evident, acei germeni descoperiţi pe mâinile bucătarului şi pe ustensilele folosite la prepararea hranei pot fi factori care să determine apariţia focarului de toxiinfecţie alimentară. Acum aşteptăm şi rezultatele analizelor de laborator ale probelor de mâncare prelevate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a ne face o imagine completă asupra acestui caz şi pentru a putea trage o concluzie", a declarat, luni, medicul şef al DSP Vaslui, Luminiţa Costache.
Zece din cei 12 elevi internaţi, vineri, în Spitalul Municipal Huşi cu toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat pui cu smântână la cantina Liceului Agricol au fost externaţi. Două eleve au rămas în continuare sub supraveghere medicală.
Luni însă, alte trei eleve au fost internate în spital cu cefalee, greaţă, vărsături şi scaune diareice, acestea ajungând mai târziu la unitatea medicală deoarece au fost plecate acasă în week-end.
Autorităţile sanitare şi cele sanitar-veterinare au declanşat o anchetă epidemiologică la Liceul Agricol Huşi, după ce 12 elevi care