România nu trebuie să se grăbească să acceadă în zona euro, cu atât mai mult cu cât moneda europeană este sortită colapsului, a declarat Philipp Bagus, profesor asociat la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid. "Gândiţi-vă înainte de a vă urca pe nava care se scufundă a euro! Sunt o mulţime de riscuri şi de costuri!", a afirmat acesta la lansarea ediţiei româneşti a lucrării sale, "Tragedia monedei euro". În opinia sa, mai degrabă România s-ar preocupa de stabilitatea propriei monede sau să iniţieze proiectul unui leu solid, care să aibă acoperire în metale preţioase, decât să se alăture unei uniuni monetare sortite dezagregării.
Mai mult decât atât, ţările din Estul Europei pot precipita colapsul euro, în măsura în care refuzând să adopte moneda, ar arăta pieţelor că proiectul este nesustenabil. "Viitorul este în mâinile dumneavoastră! Ar fi o victorie pentru civilizaţie şi pentru pacea în Europa", a zis Bagus.
Proiectul euro este rezultat al unei viziuni socialiste şi imperiale asupra continentului. Politicienii care îl promovează au în vedere o Uniune Europeană dominată de protecţionism, condusă de tehnocraţi şi axată pe sisteme de redistribuţie. Viziunea imperială este mai veche de 1000 de ani, de pe timpul lui Carol cel Mare, şi a fost reînviată de Napoleon, Hitler şi Stalin, fără a avea însă finalitate niciodată. Bagus susţine că UE va împărtăşi acelaşi deznodământ, iar colapsul monedei euro va coincide cu un faliment al ideii socialiste şi imperiale asupra Europei.
Spre deosebire de comerţul liber care aduce pacea, sistemul monetar unic creează conflicte, aşa cum se vede în momentul de faţă, când tensiunile dintre ţările flancului sudic şi cele din nord s-au escaladat. Acestea sunt născute de redistribuţia arbitrară rezultată din deficitele create de stat şi politicile monetare. Sistemul care are în mijloc Banca Centrală Europeană permit