După ce anul trecut au plătit cel mai scăzut preţ din ţară la gigacalorie, călărăşenii vor primi în această iarnă facturi mai scumpe. Costul gigacaloriei a crescut de la 126 de lei la 212 lei, din cauza eliminării subvenţiei de la Guvern.
„Era normal să crească preţul pentru că s-a eliminat subvenţia de la Guvern. Autorităţile locale suportă 40% din costul total al gigacaloriei. Dacă nu exista şi acest ajutor, oamenii ar fi plătit mult mai mult“, a declarat Gheorghe Ciocârlan, directorul Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ(SPCTAFL) Călăraşi. În 2010, la SPCTAFL erau înregistraţi 717 abonaţi şi 10 agenţi economici. Preţul gigacaloriei a crescut în 2010 la 126 lei faţă de 118 cât era în 2009.
În centru, energie termică de la stat
„A“-urile sunt printre puţinele blocuri din oraş în care se mai furnizează energie termică de la stat. Majoritatea cetăţenilor care beneficiază în continuare de serviciile publice sunt pensionari şi cei mai mulţi dintre ei locuiesc în blocurile din zona centrului vechi. Gheorghe Barbu(76 de ani), pensionar, a renunţat la serviciile publice, în favoarea centralei de apartament. Omul este mulţumit că în acest mod poate să facă economie, iar facturile sunt rezonabile.„Plătesc mai puţin, şi, în plus am tot timpul apă caldă şi căldură“, spune bătrânul. Acesta şi-a instalat centrala acum 8 ani, iar lunar pentru încălzire plăteşte aproximativ 140 de lei. Pentru a-i ajunge banii şi de medicamente, pensionarul spune că recurge şi alte metode. „Când nu sunt zile aşa de friguroase, centrala nu merge. O opresc. Încercăm să ne descurcăm cum putem“, a adăugat bătrânul.
De la casă, la bloc
Petre Voicu(76 de ani) plăteşte 300 de lei în lunile de iarnă la un apartament de două camere pentru căldura şi apa furnizate de stat. „Nu beneficiez de subvenţie pentru că nu mă încadrez la venituri nici eu şi