• Judetul Iasi este primul in topul privind numarul firmelor dizolvate voluntar • Cifra radierilor voluntare ne situeaza pe locul al II-lea, dupa Bucuresti • Din 1990 si pana acum s-au infiintat 73.000 firme, iar o treime dintre ele s-au si inchis
Criza economica a dus judetul Iasi in topul unitatilor administrativ-teritoriale in care patronii isi inchid pe capete firmele din cauza rezultatelor financiare proaste. Prima etapa pentru inchiderea unei firme, cea de dizolvare voluntara, a antrenat in acest an 330 societati iesene, fiind cel mai mare numar din tara. Administratorii ieseni care au solicitat dizolvarea au fost mai numerosi chiar si decat cei din Bucuresti, unde s-au inregistrat in noua luni doar 243 cereri de dizolvare voluntara. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, numarul dizolvarilor este in scadere, anul trecut fiind scrise doar aproape 400 cereri la Iasi.
Judetul se afla in top si in ceea ce priveste radierile voluntare, cu 1.592 cazuri. In aceasta statistica primul loc e ocupat de Bucuresti, unde s-au inregistrat 4.174 radieri voluntare.
La capitolul dizolvari de societati, la nivel national s-au consemnat 2.923 dizolvari in intervalul ianuarie - septembrie, reprezentând o scadere de aproximativ 55% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
73.000 firme infiintate la Iasi
O alta categorie de firme care nu mai produc nimic este cea a societatilor suspendate. Datele de la Registrul Comertului arata ca la Iasi si-au suspendat activitatea in primele 9 luni ale anului 555 operatori economici. Intr-un top al judetelor, Iasul se afla la jumatatea clasamentului in ceea ce priveste suspendarile de activitate ale operatorilor economici. Tendinta inregistrata este, insa, una de scadere a numarului de firme care solicita iesirea temporara sau definitiva de pe piata. Astfel, in 2010 si-au suspe