Tudor Gheorghe revine mâine la Sala Palatului din Bucureşti cu „Vremea Nemâniei“, prin care condamnă răul din societatea românească.
Tudor Gheorghe (66 de ani) este dintr-o altă lume. O ştie şi el, dar cu toate astea nu renunţă la gândul că va reuşi să-i schimbe pe oameni. Artistului nu-i plac vremurile pe care le trăieşte, vremuri în care poezia nu mai are nicio importanţă, însă „nu renunţă să creadă în potenţialul creator al acestei naţii". Cu cel mai recent spectacol al său, „Vremea Nemâniei", Tudor Gheorghe îşi propune să aducă puţină linişte printre românii care au ajuns să se urască pentru nimicuri. Seria de concerte, inspirate din poezia lui Grigore Vieru, a început pe 4 octombrie, în satul natal al poetului, la Pereriţa. Au urmat alte câteva spectacole în Basarabia, pentru ca mâine, Tudor Gheorghe să urce încă o dată pe scena Sălii Palatului pentru admiratorii săi din Bucureşti.
„Adevărul": Ce înseamnă „Vremea Nemâniei"?
Tudor Gheorghe: Am ales titlul ăsta, „Vremea Nemâniei", pentru că trăim într-o perioadă în care ne urâm pentru lucruri mărunte, pentru nimicuri. În ultimii 20 de ani, a ieşit din noi o răutate pe care n-o bănuiam. Am crezut că suntem mai toleranţi şi mai blânzi, dar trăim o stare de vrajbă generală. Am simţit asta şi am dorit ca acest spectacol să vină ca o linişte peste sufletul oamenilor. „Vremea Nemâniei" asta vrea să însemne. Şi cu atât mai mult l-am ales pe Grigore Vieru ca sursă de inspiraţie, pentru că versurile lui sunt îndemnătoare la nemânie. În literatura română, poezia în stare pură se găseşte la doi poeţi: Grigore Vieru şi Mircea Micu.
Cum vi se pare că este percepută poezia în aceste vremuri?
E o perioadă în care generaţia tânără este ruptă de frumuseţea poeziei. Nu se mai citeşte poezie, asta e limpede. Tocmai din acest motiv, eu propun o poezie care nu este foarte sofisticată. Aş fi putut să