În urmă cu 200 de ani, un strigăt de luptă a devenit simbolul renaşterii unui popor din Pacific. Haka, dansul tradiţional al maorilor a fost preluat şi consacrat de selecţionata de rugby a Noii Zeelande.
Legenda spune că versurile acestui cîntec au fost scrise în 1820 de Te Rauparah, un şef de trib din Oceanul Pacific. Povestea pe care liderul maor a vrut să o transmită prin dansul său nu este una dedicată războiului, ci este o celebrare a supraveţuirii acestuia în urma unui atac al unui trib advers. (VERSURILE MAI JOS)
Începînd cu 1884, rugbiştii All Blacks au interpretat înaintea fiecărui meci celebrul ritual. Dansul lor a devenit o tradiţie cunoscută în toată lumea. Pînă în 2005, dansul se termina cu neo zeelandezii imitînd gestul tăierii gîtului, acesta fiind însă interzis de Federaţia Internaţională în 2007.
Amploarea fenomenului i-a determinat pe adversarii selecţionatei All Blacks să caute replici prin care să anihileze dansul.
Ieri, în timp ce jucătorii Noii Zelande executau celebrul ritual, rugbyştii francezi, în frunte cu căpitanul Thierry Dusautoir, s-au aşezat în formă de V, semnificînd victoria (VEZI AICI VIDEO), iar apoi s-au îndreptat înspre terenul adversarilor, lucru interzis de regulament. "Am simţit nevoia să facem acest gest. Ne-a ajutat să ne motivăm. Ar fi fost şi mai bine dacă avansam mai mult", a explicat Fabien Bracella. Noua Zeelandă a cîştigat şi a devenit campioană mondială.
Franţa a "ripostat" şi în 2007
Selecţionata Franţei a repetat practic episodul, în 2007. Cele două echipe se întîlneau în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. În momentul în care All Blacks a început celebrul Haka, componenţii Franţei s-au poziţionat la centrul terenului, înlănţuiţi de după umeri şi s-au apropiat la mai puţin de un metru de adversarii lor, care executau neperturbaţi celebrul ritual "Haka". Video AICI