Jurnalistul Ion Cristoiu afirmă că mesajul susţinut marţi de Regele Mihai în faţa Parlamentului a fost al unui suveran în exerciţiu, având la bază ideile Principelui Radu Duda, şi nu unul de împlinire a vârstei de 90 de ani.
“Pentru mulţi comentatori de la televizor istoria începe de la Monica Columbeanu încoace şi ei nu sesizează nuanţele. În urmă cu 65 de ani, Regele Mihai a vorbit într-un context controversat deoarece prin acel mesaj a legitimat Parlamentul de atunci. Opoziţia, în frunte cu Iuliu Maniu, i-a cerut să nu ţină acel discurs pentru că astfel legitima alegerile fraudate”, a declarat Ion Cristoiu pentru adevarul.ro.
Jurnalistul reaminteşte că în Constituţia României din perioada interbelică era înscris că regele nu trebuie să vorbească în Parlament, ci să citească un mesaj.
„Momentul de astăzi s-a vrut, în frunte cu regizorii, precum Radu Duda, o continuare a momentului constituţional reprezentat de citirea unui mesaj al regelui la deschiderea unui nou Parlament. Este foarte importantă această precizare deoarece mesajul nu a fost al unui om care sărbătoreşte împlinirea a 90 de ani, ci mesajul unui rege în exerciţiu în faţa Parlamentului”, a adăugat Ion Cristoiu.
Regele transmitea mesajul Guvernului
Potrivit acestuia, inclusiv primul mesaj al Regelui Mihai susţinut în Parlamentul României, în 1946, a fost redactat de la început până la sfârşit de către noul Guvern,
„Prin intremediul acestui mesaj, Guvernul îşi prezenta principalele direcţii de politică internă şi externă. În cazul de faţă, Radu Duda pe post de premier a făcut un mesaj prin care Regele a părut în ipostaze de rege în exerciţiu şi a prezentat principalele probleme ale politicii interne şi externe ale României. Nu a fost un text ceremonios, solemn, emoţionant despre el, despre monarhie, despre cei 90 de ani care au trecut de când este